Lazerinės nanofotonikos tyrimai ir paslaugos naudojant femtosekundinę lazerinę sistemą Pharos

Sukurta: 27 lapkričio 2018
Padalinys: Fizikos fakultetas
Raktažodžiai: Femtosekundinis lazeris, nanofotonikos tyrimai, skaitmeninis modeliavimas, lazerinis formavimas, dirbtinių trimačių mikroporėtų karkasų lazerinis formavimas, nanofotoninių elementų lazerinis įrašymas, Pharos, Light Conversion, Šviesos konversija

Tyrimams atlikti naudojama:
1. Light Conversion femtosekundinė lazerinė sistema Pharos (iš VU APC Lazerinių tyrimų centro komplekso „Naglis“);

2. Precizinė trijų koordinačių poslinkio sistema su galvanometrine lazerio pluošto valdymo posisteme;
3. Polimerinių sluoksnių gaminimo bei apdorojimo technologinė sistema;
4. Elektroninis mikroskopas TM-1000 (iš VU APC Lazerinių tyrimų komplekso „Naglis“;
5. Unikalus nanofotonikos aparatūrinis diagnostinis kompleksas.

Panaudojimo galimybės.

1.Daugiafunkcinių (refrakcinių/difrakcinių) ir integruotų (ant optinio šviesolaidžio galo) mikrooptinių elementų (10-100 µm) skaitmeninis modeliavimas, lazerinis formavimas ir jų geometrinių (skenavimo elektronų mikroskopu, optiniu profilometru, faziniu mikroskopu) bei optinių savybių (fokusavimo, kolimavimo, fazės moduliacijos) apibūdinimas.
2. Dirbtinių trimačių mikroporėtų karkasų lazerinis formavimas ląstelių biologijos ir audinių inžinerijos taikymams. Galimybė naudoti biologiškai inertiškus ir skaidžius (degraduojančius) polimerus, taip pat pagaminti kompozitinį karkasą iš kelių skirtingų medžiagų. Poros dydis ir užpildymo faktorių galima varijuoti nuo 1 iki 100 µm ir 20-80%, atitinkamai.
3. Nanofotoninių elementų iš polimerų ir skaidriose terpėse lazerinis įrašymas. Galimybė lazeriu formuoti fiksuoto ir gradientiškai kintamo periodo dvimačius ir trimačius vidutinio šviesos lūžio rodiklio kontrasto fotoninius kristalus, kurių periodas būtų 0,5–10 µm. Tokių darinių skaitmeninis modeliavimas ir jų šviesos valdymo savybių charakterizavimas. 

Kontaktai: Dr. Mangirdas Malinauskas,