Bekontaktis krūvio nešėjų gyvavimo trukmės ir difuzijos koeficiento nustatymas puslaidininkiuose ir jų dariniuose

Sukurta: 27 lapkričio 2018
Padalinys: Fizikos fakultetas
Raktažodžiai: Krūvio nešėjų gyvavimo trukmė, difuzijos koeficientas, puslaidininkiai, puslaidininkiniai dariniai

Krūvininkų elektrinių parametrų – difuzijos koeficiento, judrio, gyvavimo trukmės, paviršinės rekombinacijos greičio – išmatavimas naudojant įprastinius sužadinimo-zondavimo ir unikalius dinaminių difrakcinių gardelių metodus.

Naudojami metodai yra paremti tiriamosios medžiagos apšvietimu trumpu reikiamo bangos ilgio ir erdvinės formos lazerio impulsu ir tolesniu sužadinimo sekimu laike užvėlintais impulsais. Šių tyrimų pranašumą sudaro tai, kad neardančiu būdu ir be elektrinių kontaktų galima nustatyti esminius medžiagos ar puslaidininkinio darinio elektrinius parametrus.

Panaudojimo galimybės. Puslaidininkių ir puslaidininkinių darinių pramonė ir tyrimo įstaigos. Galima išmatuoti difuzijos koeficientus didesnius nei 0,1 cm2/s ir gyvavimo trukmes ilgesnes už 300 fs. Galima tirti medžiagas, kurių draustinių energijų tarpas yra 0,6-5,8 eV ribose. Esant poreikiui, yra galimybės ištirti matuojamų parametrų priklausomybes nuo temperatūros (10-700 K) ir injekcijos (1018-1020 cm-3 krūvininkų tankiams). 

Kontaktai: Dr. Ramūnas Aleksėjūnas, tel. +37060034126,