Susitikimas su rektoriumi prof. Rimvydu Petrausku

Sukurta: 11 lapkričio 2020

VU emeritai su rektoriumi R.PetrauskuSpalio 3 d. Senato salėje įvyko Vilniaus universiteto profesorių emeritų klubo narių susitikimas su rektoriumi prof. Rimvydu Petrausku. PEK prezidentas prof. V Pšibilskis supažindino rektorių su Klubo veikla nuo jo susikūrimo 2018 m. spalio 11d.: paminimi per šį laikotarpį vykę Klubo valdybos susitikimai su VU administracijos ir Tarybos atstovais, su bendruomenės reikalų prorektore ir strateginio planavimo skyriaus vadove, Šv. Jonų bažnyčios kapelionu kunigu E. Puzynia SJ, visuotiniai klubo narių susirinkimai, skirti strateginės plėtros plano (2018-2020) prioritetų aptarimui bei svarbių universitetui datų paminėjimui. Prisimenama ir apie Klubo kultūrinius renginius - išvyką į Jašiūnų dvarą, aplankant Pavlovo respubliką bei VU rektoriaus Simono Malewskio kapą Turgelių kapinėse, Rasų kapinių lankymą, ekskursiją į Valdovų rūmus, atminimo suolelio rektoriui Kubiliui pastatymą Botanikos sode bei kitos veiklos. Klubo prezidentas padėkojo už universiteto paramą skiriamą PEK veikloms (plačiau apie PEK veiklas 2019-2020 m. galima susipažinti VU svetainėje.

Rektorius savo kalboje akcentavo keletą krypčių, kuriomis universitetas organizuos savo veiklą ir prie kurių įgyvendinimo galėtų prisidėti profesoriai emeritai. Centrinės administracijos pastangos bus sutelktos universiteto bendruomenės integracijai, bus parengtas ir įgyvendinamas VU trumpalaikės raidos (5 metų) planas ir ilgalaikės raidos (15 metų) planas. Planus ruošia darbo grupės (viso apie 100 žmonių padaliniuose), kurie, apibendrinus juos strateginio planavimo skyriuje, bus pateikti plačiam aptarimui. Kitų veiklų kryptis sietina su universiteto įsipareigojimais visuomenei – tai mokslo sklaidos visuomenėje didinimas ir skatinimas geriausius Lietuvos moksleivius studijuoti Vilniaus universitete. Rektorius pasiūlė emeritams aktyviau bendradarbiauti su kitų šalių profesoriais emeritais, pvz. su Fankfurto universiteto, kurie yra sukūrę sėkmingą emeritų veiklos modelį; taipogi siekti kad VU PEK taptų atviras plačiajai visuomenei.

Tolimesnėje diskusijoje rektorius atsakė į emeritams rūpimus klausimus bei siūlymus: Šiaulių universiteto prijungimo prie VU perspektyva; jaunųjų specialistų įtraukimo į akademinę veiklą galimybės; siūlymas plėtoti emeritų šviečiamąją veiklą (emeritų įvadinė paskaita ar pamoka mokyklose, nušviečianti tos mokslo šakos raidą ir dabartinę būklę); didesnio VU paveldo matomumo visuomenėje siekis (rektorius pamini apie numatytą įsteigti VU muziejų visuomenei). Aptariama prasta buvusios universiteto profesūros kapų būklė Vilniaus kapinėse ir universiteto priedermė rūpintis šiuo paveldu. Aptariant aktyvesnį universiteto profesūros dalyvavimą svarbių Lietuvai ir universiteto bendruomenei problemų aptarime (pvz. dėl pilietinės visuomenės formavimo, požiūrio į istorinę atmintį bei akademinių teisų klausimais, kurie siejasi su universiteto VU Statuto nuostata „ugdyti atsakingus ir aktyvius Valstybės piliečius“), Rektorius patikino emeritus, kad šie klausimai nepamiršti ir deramai atsispindės naujai ruošiamuose strateginės veiklos dokumentuose.

Baigus diskusijas, Klubo prezidentas pakviečia emeritus bendrai nuotraukai su rektoriumi.