Pasaulinės verslumo stebėsenos (GEM) Lietuvoje duomenys (2021-2024 m.)

Sukurta: 25 balandžio 2024
Padalinys: Verslo mokykla
Raktažodžiai: duomenys, moksliniai tyrimai, verslumas, verslumo ekosistemos, informacija, GEM.

Nuo 2021 m. Vilniaus universiteto Verslo mokykla yra oficiali nacionalinė atstovė, atsakinga už kasmetinį GEM duomenų rinkimą, nacionalinės ataskaitos rengimą su pagrindiniu tikslu: prisidėti didinant mokslu pagrįstą verslumo potencialą.

Pasaulinės verslumo stebėsenos tyrimas (Global Entrepreneurship Monitoring-GEM) pradėtas įgyvendinti 1999 m. tapo gausiausiu patikimos informacijos apie verslumą ir verslumo ekosistemas šaltiniu visame pasaulyje. GEM kasmet skelbia metinę GEM pasaulinę ataskaitą ir įvairias nacionalines bei specialiųjų temų ataskaitas, apimančias duomenis iš maždaug 115 dalyvaujančių šalių.

GEM duomenų rinkimas yra koordinuojamas centralizuotai, užtikrinant aukščiausią kokybę kuri yra garantuojama griežtai vadovaujantis nustatytomis procedūromis ir patikrinimais.


Duomenų rinkimo sistemą sudaro suaugusiųjų gyventojų apklausa (SGA) ir nacionalinė ekspertų apklausa (NEA). SGA, kasmet dalyvauja virš 2000 respondentų, šioje imtyje renkama išsami informacija apie verslumą, požiūrį ir siekius, o NEA renka duomenis apie socialines ir ekonomines aplinkybes, turinčias įtakos verslumui.


Demografinius kintamuosius GEM nustato centralizuotai, įskaitant lytį, amžių, namų ūkio dydį, pajamas ir išsilavinimą. Geografinis atstovavimas apima visus imties visumos regionus, tiek miesto, tiek kaimo vietoves.

Panaudojimo galimybės:

  • suteikiama prieigą prie visų duomenų rinkinių, įskaitant visus GEM rodiklius bei konkrečius individualizuotus ekspertinės apklausos duomenis, kuri aktuali mokslininkams, analitikams bei įmonėms.
  • VU Verslo mokyklos tyrėjų komanda, siekianti didinti mokslu pagrįstą potencialą verslumo srityje, gali teikti analitines analizes tam tikrais pasirinktais analitiniais pjūviais.

Metodika: GEM naudoja vieningą visuotinę metodologiją, kurios aprašymą galima rasti čia.

Atsakingas asmuo: Dr. Saulė Mačiukaitė-Žvinienė,